Jul 15, 2014

Sukan Paintball, Sukan Extreme


Hai bloggers....Kali ni Irna tukar topik sukan pulak...Korang pernah dengar tak sukan "Paintball" ? Sukan ni dah lama popular di negara Barat dan sekarang popular di Malaysia..Sukan ni memang extreme dan lasak..Tp best..Husband Irna pun main sukan ni..Dah hampir 12 tahun dia join..Jadi Irna nk terangkan serba sedikit sukan extreme ni..
Paintball adalah sukan di mana pemain bersaing samada kumpulan ataupun individu utk menghapuskan lawan dengan meletakkan tanda menggunakan bebola gelatin yg berisi cecair larut air.Ia dipanggil "pellets".Pemain menggunakan sejenis peranti yg dipanggil " marker ".

Marker paintball
Pellet


 


Pellets ni tidak bahaya..Diperbuat daripada gelatin tumbuhan dan cecair di dlmnya adalah larut air.

Ni peralatan2  yang lain 


Pod dan harness
Pod utk isi pellets extra...


Face mask

Facemask ni wajib ada utk main sukan ni...
 

Barrel socks
 
Barrel sock utk disarungkan pada barrel.Wajib pakai sock ni apabila ada di luar padang..Ni utk keselamatan.
Air Tank

 Yg ni pun wajib ada..Klau x ada benda ni..x function la marker uolls.Hehehe Pakaian pun mestilah yg bersesuaian..Mcm paintball pants ni..Siap ada safety pad lg..Glove pun kena pakai..Kan nk sliding atas padang...takut cedera..


Terdapat 2 jenis corak permainan utk sukan ni


" Woodsball "

Woodsball ialah cara bermain di kawasan semula jadi..Bermain di luar padang..Bebas.Mempunyai kumpulan pemain yg banyak.


" Speedball "

Speedball ialah cara bermain di dalam padang.Ditutupi dengan jaring..Menggunakan bunker buatan.Mempunyai kumpulan pemain yg sedikit..Tempat terhad..

Di Malaysia,komuniti Paintball Malaysia adalah yg terbesar di Asia.Paintball Asia League Series yg beribu pejabat di Petaling Jaya bertanggungjawab mengadakan serta menganjurkan acara utk seluruh rantau Asia.
Selain itu terdapat juga,Paintaball Liga Malaysia Negara (MY-NPL),Super Sevens Siri Malaysia,Pemain Dunia Paintball League (WPPL),Ultimate Woodsball League Malaysia (UWL Malaysia) dan Taktikal Kejohanan Paintball (TPC)
Paintball World Cup Asia juga diadakan setiap tahun di Langkawi..

Pada bulan Disember 2013,Polis Diraja Malaysia telah mengeluarkan arahan bahawa semua pemain paintball hendaklah mempunyai lesen dan menyerahkan marker kepada organisasi yg berkenaan..Ini telah memberi tamparan hebat buat semua pemain paintballs.

So,kawan2...cubalah sukan extreme ni..Bgs utk kesihatan..Heheheh...

No comments:

Post a Comment

Thanks a lot for your comment..