May 2, 2021

Mudahnya Urusan Pembayaran Zakat dengan FPX Payment.

 

Sebelum tu,mari Eirna ceritakan serba ringkas apa itu Zakat.
Rukun ke-3 dalam Rukun Islam.
Rukun zakat dari Surah At-Taubah ( Ayat 103 ) yang bermaksud,
Zakat ni sebenarnya ada banyak jenis iaitu :
1. Zakat Fitrah
2. Zakat Emas
3. Zakat Pendapatan
4, Zakat Perniagaan
5. Zakat Wang Simpanan
6. Zakat Emas dan Perak
7. Zakat Pelaburan 
 8. Zakat KWSP


Mesti korang tertanya-tanya kemana perginya zakat yang korang dah bayar selama ini kan?
Setiap zakat yang korang bayar akan diagihkan kepada golongan Asnaf Fakir,Asnaf Miskin,Asnaf Amil,Asnaf Mualaf,Asnaf Riqab,Asnaf Fisabillilah,Asnaf Gharimin dan Asnaf Ibnu Sabil.
Penerangan lanjut tentang Asnaf Zakat boleh korang baca di sini Golongan Asnaf Zakat
Disitu korang boleh tahu lebih lanjut kemananya zakat yang dibayar diagihkan

.


Untuk pengetahuan korang,Lembaga Zakat Selangor telah melakukan beberapa agihan kepada golongan yang layak mendapat zakat.Antaranya yang terbaru ialah :


PROGRAM DAPUR RAMADHAN ASNAF SELANGOR ( DRAS ) 2.0


Sempana Ramadhan,Lembaga Zakat Selangor telah melancarkan Program Dapur Ramadhan Asnaf Selangor pada 1 Ramadhan 1442H bersamaan 13 April 2021 sekitar negeri Selangor. Sumbangan seperti barangan dapur diagihkan bagi memenuhi keperluan dan meringankan sedikit beban sepanjang Ramadhan.

Selain itu,Lembaga Zakat Selangor turut menyampaikan sumbangan ke pintu rumah golongan asnaf,sumbangan kepada anak-anak yatim,membantu asnaf mualaf dan membantu golongan Orang Asli.

Dengan info sebegini,korang akan rasa lega dan bersyukur zakat yang dibayar disalurkan kepada golongan yang memerlukan. Oleh itu,kita hendaklah banyakkan bersedekah dan membayar zakat mengikut syarat -syarat yang ditentukan.


PEMBAYARAN ZAKAT MENGGUNAKAN FPX PAYMENT
Nak bayar zakat sekarang ni,x payah susah-susah nak ke pejabat zakat.Cari parking dan beratur untuk membayar.Bayar melalui atas talian sahaja.Pilih -Tekan-Bayar kat hdphone korang tu.
Bagi Eirna,pembayaran menggunakan FPX ni sangat mudah dan cepat. Tidak memerlukan masa yang lama untuk membayar. Pembayaran zakat pun boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja korang berada.Ianya beroperasi 24 jam dan korang tak perlu risau kerana FPX adalah anak syarikat milik penuh Bank Negara Malaysia dimana ia bertindak sebagai orang tengah antara pembayar,peniaga dan bank.

Lagipun Lembaga Zakat Selangor mengesyorkan pembayaran zakata melalui FPX payment disebabkan cara begini lebih selamat untuk orang ramai memandangkan penularan Covid 19 yang masih lagi berleluasa di negara kita.Contoh skrin FPX Payment Lembaga Zakat Selangor.

Klik link SINI untuk ke FPX Payment Channel Lembaga Zakat Selangor. Cuma ikut sahaja arahan yang diminta,urusan zakat korang berjalan lancar.Marilah kita bersama-sama berkongsi rezeki sambil membayar zakat.


Web : https://www.zakatselangor.com.my/
FB  https://web.facebook.com/zakatselangor
Alamat : Lembaga Zakat Selangor, 3-01-1, Presint ALAMi, Pusat Perdagangan WorldWide 2, Persiaran Akuatik, Seksyen 13, 40100 Shah Alam, Selangor,
Tel: +603-8314 2222
Fax: +603-8314 2233 / 2244
Talian Zakat Selangor: 1 300 88 4343 
Email : maklumbalasaduan@zakatselangor.com.my