About Me

Pakej Murah Seoul 2017

Our Location

728 x 90

Follow us on instagram

Oct 30, 2013

Kebaikan Coklat

Ramai org berpendapat coklat ni mengemukkan terutama bagi golongan wanita.Hakikatnya,coklat mempunyai kebaikan kepada tubuh badan kita.Jadi jangan bimbang jika anda pengemar coklat.Ia tidak memudaratkan jika diambil dengan kuantiti yang sederhana.Antara kebaikannya ialah:





  1. Coklat boleh mengelakkan stress.
  2. Coklat juga membantu meningkatkan pengaliran darah kerana koko mempunyai anti-pembekuan darah sama seperti aspirin.
  3. Coklat boleh membantu meningkatkan kadar penglihatan kerana ia boleh meningkatkan pengaliran darah ke retina mata.
  4. Coklat boleh membuatkan anda bijak.
  5. Coklat boleh memberikan mood yang baik kepada pengemar coklat.
  6. Coklat juga boleh menlindungi kulit anda.Coklat gelap baik utk kulit anda kerana ia mempunyai anti-oksidan bernama Flavonoid dimana ia melindungi kulit dari kerosakan UV matahari.
  7. Coklat boleh menigkatkan sensitiviti insulin dlm badan dimana ia mengurangkan risiko diabetis.
  8. Coklat mampu bertindak melawan peradangan seperti merendahkan tekanan darah,kadar kolestrol dalam badan dan risiko menghidap penyakit jantung.
  9. Coklat boleh mengurangkan kadar serangan strok.
  10. Khas utk wanita yang mengamalkan diet,ia mampu membuat anda kenyang dan kurang lapar.Sebaiknya pilih coklat gelap berbanding coklat susu.

Oct 28, 2013

Bajet 2014

Bajet 2014 telah dibentangkan pada 25 Oktober 2013 jam 3ptg.Antara perkara2 yang dibentangkan dlm Bajet tersebut ialah :

  • Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) dimana utk individu yg berpendapatan RM3000 kebwh menerima bantuan dari RM500 ke RM650 manakala bagi bujang menerima RM300 dari RM250.
  • Kakitangan awam menerima bonus setengah gaji dimana akan dibayar pd awal Januari depan.
  • Bantuan persekolahan RM100 dan baucer buku RM250 akan diteruskan.
  • Pembayar cukai tidak perlu kemuka borang nyata cukai pendapatan mulai 2014 jika berpuas hati dengan Pemotongan Cukai Berjadual.
  • Kerajaan memperuntukkan RM1.9 billion bina rumah mampu milik.
  • Subsidi gula dimansuhkan.

Hari Raya Aidiladha 2013~Perlis

Hari Raya yg lalu,aku sekeluarga pulang ke rumah my mertua kat Perlis.Selalunya time raya haji,memang balik coz my FIL selalu buat korban kambing untuk anak cucu.Tahun ni lain skit coz mak saudara my hubby pun buat jugak korban.Jadinya ada 2 ekor kambing la.Yang paling excited nk tgk ialah my little hero,Qayyim.
My BIL
Khuyuk melapah my hubby ni..

Oct 25, 2013

TryMasak -Online Resepi

Nak belajar memasak dlm 5 minit?Mudah dan ringkas.Tidak perlu bahan yg banyak dan mudah didapati.
Layarilah laman web TryMasak dimana ia dikelolakan oleh syarikat Geoflex Sdn Bhd dan disokong oleh MOSTI dan The Malaysia Book of Records.Laman web ini ditaja oleh beberapa penaja makanan terkenal seperti Adabi,Alif,Baba's dan Tamin.Laman web ini dilengkapi dengan resepi dari chef terkenal seperti Chef Sabri,Chef Arm dan Chef Zam.Ia juga mempunyai senarai resepi dari TryMasak,ahli yg berdaftar dan sebagainya.
Sila klik link ini utk tahu dengan lebih lanjut http://www.trymasak.my/


Oct 22, 2013

Jalan2 ~Gunung Jerai,Kedah

Sebulan lepas, hubby bawa jalan2 di Gunung Jerai.Saja2 makan angin di sana.First time pergi,tak dapat naik sana sebab tanah runtuh.Kiranya kali ke-3,baru la boleh naik sana.Itu pun hujan renyai2.Pemandangan di atas tu memang cantik gila.Sapa2 nk bermalam di sana,ada resort di sana iaitu The Regency Jerai Hill Resort.Resort di situ memang menarik.Harga pun boleh tahan juga.Permandangan di waktu malam lagi menyeronokkan.
 Nk tau lebih lanjut mengenai resort ni,klik link ni jeraihill.theregency.com.my/‎.




Taman Tema Air Legoland



Legoland Malaysia secara rasminya membuka Taman Tema Air Legoland pada 21 Oktober 2013.
Taman tema itu telah siap 75% dan menawarkan lebih 20 gelungsor air dan 70 model Lego.
Ia juga mempunyai tarikan yang menarik utk kanak-kanak iaitu Built-A-Raft River dan Joker Soaker.
"Built-A-Raft River adalah konsep dimana kanak-kanak boleh membina rakit sendiri menggunakan kepingan Lego lembut dan "Joker Soaker" pula ialah platform kolam cetek  dimana kanak-kanak boleh bermain merian air sambil dihiburkan oleh model pelawak Lego dan 77 liter air dicurahkan keatas mereka.
Taman tema air ini juga turut menyediakan restoran,pondok kabana untuk disewa dan kedai runcit.
Sebarang pertanyaan dan harga tiket,sila layari halaman web http://www.legoland.com.my/

Oct 18, 2013

Batu Karang

Foto
Batu karang yang ditemui alam buah pinggang pesakit

 
Buah pinggang berperanan sebagai alat penapisan bahan toksik. Mineral dan garam asid dalam air kencing boleh termendap di dalam organ berkenaan.

Apabila tubuh seseorang kekurangan air, bahan ini boleh membentuk kristal dan seterusnya menjadi batu karang.

“Biasanya, batu karang terbentuk di ginjal, tetapi kadangkala ia boleh beralih atau jatuh dan tersangkut di dalam saluran buah pinggang (ureter) dan ini akan menyebabkan buah pinggang tersumbat dan rosak,” katanya.

Menurutnya, batu karang juga adalah unsur kuman yang boleh menyebabkan masalah kencing kotor serta pendarahan dalam kencing.


Biasanya seseorang rasa sakit disebabkan:
• Batu karang besar yang menyumbatkan buah pinggang

• Buah pinggang tersumbat disebabkan batu yang tersangkut di saluran buah pinggang

• Kencing kotor yang bertukar menjadi nanah apabila berkumpul dengan lama dalam buah pinggang yang tersumbat.


Jenis batu karang
• kalsium
• asid urik
• struvite (batu magnesium ammonium fosfat)
• cystine

Batu karang yang boleh dikesan sinaran X ialah batu kalsium fosfat, batu kalsium oxalate dan batu struvite. Ada batu karang yang tidak dapat dikesan dengan sinaran X tetapi biasanya dapat dikesan dengan ultrasound atau CT scan, misalnya batu asid urik dan batu cystine.

“Batu yang membesar dalam ginjal mungkin mengambil masa lama untuk terbentuk, dari beberapa tahun hingga berpuluh-puluh tahun.“Kadar pembentukan batu tidak sama, ada individu mendapat batu karang yang saiznya masih sama biarpun selepas 10 tahun,” katanya.

Satu daripada 20 orang dijangka menghidap penyakit batu karang. Lelaki lebih cenderung menghidap penyakit ini berbanding wanita dengan nisbah 3:1. Ini disebabkan hormon lelaki boleh meningkatkan bahan mineral yang membentuk batu.

Kejadian batu karang kerap terjadi pada individu berusia antara 20 hingga 50 tahun dan penyakit ini biasanya berulang. Ia kerap berlaku kepada orang putih dan Asia kerana genetik dan jarang berlaku dalam kalangan orang Afrika.


Faktor risiko

• 25% daripada pesakit mempunyai sejarah keluarga yang juga menghidap penyakit batu karang

• kerap berlaku di negara bercuaca panas

• gaya hidup yang kurang aktif

• dehidrasi (minum air kurang 1,200 mililiter sehari)

• pemakanan tinggi protein haiwan, tinggi sodium/garam, dos vitamin C dan D yang tinggi

• jangkitan kuman saluran kencing yang berulang. Bakteria yang menghasilkan urease (enzim yang memangkinkan hidrolisis urea kepada amonia dan karbon diaoksida) membuatkan seseorang cenderung kepada pembentukan batu karang


Ketidakseimbangan tahap kalsium dalam badan boleh menyebabkan pembentukan batu. Selain itu, lebihan asid urik pada tahap tinggi boleh menyebabkan batu karang.

Pembentukan batu karang boleh dicegah dengan banyakkan minum air serta kurangkan makanan yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang.


Gejala

• kencing berdarah
• sakit belakang/kawasan pundi kencing
• wujud butiran pasir di dalam air kencing
• jangkitan saluran kencing (batu karang ialah punca jangkitan)
• demam dan badan menggigil
• kencing kotor


Rawatan

Jika wujud gejala batu karang, segera berjumpa doktor. Doktor akan menjalankan ujian darah dan air kencing, sinaran X, ultrasound dan CT scan.

Pesakit yang mempunyai batu karang kecil digalakkan supaya meminum banyak air. Ubat tahan sakit juga akan diberi sekiranya pesakit mengalami kesakitan.

Doktor juga mungkin memberi ubat yang membantu merapuh dan meleburkan batu karang yang akhirnya akan keluar melalui air kencing.

Ada juga ubat membantu mengeluarkan batu karang dalam saluran buah pinggang dengan lebih cepat. Ubat sebegini melonggarkan saluran ureter dan menyebabkan batu karang jatuh ke pundi kencing, seterusnya keluar bersama air kencing.


Kaedah memecahkan batu karang di buah pinggang, saluran buah pinggang dan pundi kencing:

1) Extracorporeal Kejutan Gelombang Lithotripsy (ESWL)


• kaedah pemecahan batu karang terbentuk dalam buah pinggang dan saluran buah pinggang tanpa membabitkan pembedahan

• membabitkan tembakan gelombang yang menghancurkan batu karang

• kaedah ini memakan masa kira-kira satu jam dan batu karang yang hancur keluar menerusi air kencing

• sesuai untuk batu karang kecil yang boleh dikesan sinaran X

• pesakit tidak perlu dibius seluruh atau separuh badan

• rawatan pesakit luar


2) Nefrolitotomi Perkutaneus (PCNL)

• pembedahan untuk membuang batu karang besar di buah pinggang

• tebukan menembusi buah pinggang dan batu karang akan dipecahkan menggunakan tenaga ultrasound


3) Litotripsi Ureteroskopi (URS)

• pembedahan untuk membuang batu karang di saluran buah pinggang

• kaedah ini menggunakan skop yang dimasukkan melalui saluran kencing dan naik ke saluran buah pinggang

• batu karang tersangkut di saluran buah pinggang akan dipecahkan menggunakan cara pneumatik atau laser melalui skop


4) Vesikolitotripsi

• ini pembedahan untuk memecahkan batu di pundi kencing

• kaedah ini membabitkan skop yang membawa punca tenaga yang boleh memecahkan batu


Pencegahan/panduan

• banyakkan minum air

• kurangkan makanan yang boleh menyebabkan pembentukan batu karang

• elakkan mengambil vitamin C melebihi empat gram (g) sehari kerana ia membawa risiko pembentukan batu karang

• protein haiwan tidak patut dimakan secara berlebihan kerana protein ini banyak menyebabkan kejadian batu karang. Jumlah maksimum protein haiwan yang disyorkan untuk pemakanan kira-kira 150g/sehari

Oct 11, 2013

Nk cantik punya pasal..

Beijing: Seorang wanita yang cuba mendapatkan suntikan untuk menggebukan pipinya di pusat rawatan haram selepas diberitahu majikannya yang mukanya cengkung kini mengalami kecacatan.
Xiao Lian dari Gansu, China hanya berusia 17 tahun apabila dia mendapatkan suntikan menggebukan pipinya.

Pada mulanya Xiao gembira dengan keputusan suntikan itu tetapi lima tahun kemudian, dia mula menghadapi masalah. Kini mukanya yang bengkak menyebabkan dia kelihatan lebih tua berbanding usia sebenarnya iaitu 28 tahun.
Xiao sentiasa bencikan mukanya yang cengkung dan komen majikannya di kedai tempat dia bekerja sambilan menjadi pendorong untuk dia mengubah penampilannya.

“Muka kamu sangat cengkung dan kamu nampak macam orang miskin. Wajah kamu ini menyebabkan golongan kaya tidak mahu ke kedai ini,” kata majikannya sebagaimana dipetik daripada Guilin Life News.

Xiao kemudian memutuskan untuk mendapatkan prosedur untuk menggebukan pipinya.
FotoWAJAH Xiao yang bengkak (kanan).

Namun ketika dia bertanya di klinik pembedahan plastik, kos prosedur itu terlalu mahal dan dia tidak mampu untuk melakukannya.

Ekoran kekecewaannya, rakan Xiao membawanya ke sebuah klinik lain yang berjanji akan menawarkan prosedur sama dengan harga lebih murah.
Kali ini dia mampu untuk melakukan prosedur itu. Doktor yang menjalankan rawatan itu kelihatan mahir walaupun klinik terbabit tidak mempunyai lesen beroperasi yang sah.

Doktor terbabit menyuntik muka Xiao sebanyak 10 kali dalam tempoh sebulan. Pada awalnya, suntikan itu benar-benar menggebukan pipinya dan dia amat gembira dengan keputusan yang diperoleh itu. Bagaimanapun, pada 2009 ketika dia berusia 24 tahun, mukanya mulai bengkak. Hidung, mata dan bentuk wajahnya juga mula berubah. Pada awal tahun ini, muka Xiao betul-betul bengkak, matanya melendut dan rambutnya juga mulai gugur.

Dia pergi mendapatkan nasihat doktor di hospital dan turut menjalani ujian yang menunjukkan selama ini dia diberi suntikan gel hydrophilic polyacrylamide. Bahan itu sebelum ini digunakan untuk membesarkan payudara, tetapi kini diharamkan di China untuk penggunaan pembedahan kosmetik selepas didapati bertoksik.

Xiao benar-benar trauma dengan apa yang berlaku hingga dia pernah terfikir untuk membunuh diri.

Kini, dia menjalani pembedahan memperbaiki wajahnya di pusat pembedahan kosmetik di Guangzhou.

Doktor memberitahunya disebabkan bahan bertoksik itu masih ada dalam tubuhnya untuk tempoh lama, maka sukar untuk memulihkan prosedur asal itu. - Agensi

Oct 10, 2013

Hipertensi atau Darah Tinggi




Apa itu Hipertensi?
Hipertensi atau darah tinggi adalah penyakit kelainan jantung dan pembuluh darah yang ditandai dengan peningkatan tekanan darah. Hipertensi kini dikaitkan sebagai penyebab utama stroke dan jantung.

Bagaimana mengetahui terjadinya peningkatan tekanan darah?
Satu-satunya cara yakni dengan memeriksa tekanan darah. Tekanan darah dibagi menjadi dua, yaitu sistolik dan diastolik. Sistolik adalah tekanan dalam arteri yang terjadi saat dipompanya darah dari jantung ke seluruh tubuh. Adapun diastolik yaitu sisa tekanan dalam arteri saat jantung beristirahat. Tekanan ini dinyatakan dalam bentuk angka pecahan. Tekanan sistolik ditulis di atas, sedangkan diastolik di bawah. Jika hasil pengukuran tensi 120/80 mmHg, ertinya sistolik Anda 120 dan diastolik 80.

Samsung Note III


 Samsung dh keluarkan mode baru lg.Samsung Note III..Harganya mencecah RM2400.Alahai mahalnya..x mampu beli ni.kena kumpul duit byk tahun jgk ni.Hehehe..Aku ni memang peminat setia gadget keluaran SAMSUNG.
 
 
 
Action Memo : Activate your memos instantly
Scrapbook : Organise important pieces of your life
S Finder : Search from your entire phone to the web
Pen Window : Draw to perform another simple task
Screen Write : Enjoy annotating on captured images

OS

  • Android 4.3 support

Memory

  • 32GB Memory

Physical Specifications

  • 151.2 x 79.2 x 8.3mm Dimension (H x W x D)
  • 168g Weight

Battery

  • 3,200mAh Standard Battery

Audio and Video

  • Video Format: MP4, M4V, 3GP, WMV, ASF, AVI, FLV, MKV, WEBMVideo Codec : MPEG4, H.263, H.264, VC-1, VP8, WMV7/8, MP43, Sorenson Spark, HEVC
  • UHD Video Playback available
  • Recording up to 60fps (only smooth mode)
  • MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR-WB, AMR-NB, Vorbis, FLAC, WMA, WAV

Chipset

  • Quad available
  • 2.3GHz Quad GHz CPU Speed

Connectors

  • USB 2.0, USB 3.0 (MTP only)
  • 3.5mm Stereo Earjack
  • MicroSD External Memory Slot (up to 64GB)
  • Micro SIM (3FF) support
  • Micro USB 3.0 (5.3V, 2A) Connector
  • MHL available

Display

  • Full HD super AMOLED Technology
  • 16M Colour Depth
  • 5.7" Size
  • 1920 x 1080 Resolution
  • S Pen

Camera

  • CMOS, 2MP Megapixels Camera Resolution (Front)
  • CMOS, 13MP Megapixels Camera Resolution (Rear)
  • Power HCRI LED (1EA) Flash
  • Auto Focus available

Colour

  • Jet Black , Classic White

Location

  • Assisted GPS, GLONASS available

Aug 14, 2013

Selamat Hari Raya AidilFitri dari Kami Sekeluarga


Jul 19, 2013

Buku Resepi Terbaru dari MPH "Siri Blogger Masakan"


Ari ni dpt email dari MPH Online mengenai promosi baru.Belek2 terjumpa buku di atas.Baca review dlm MPH utk cari tuan empunya buku.Blognya ialah www.azlitamasammanis.com/ dan empunya blog memang cantik...Blognya pun seronok dilihat.Sempat jugak aku menyalin beberapa resepi miliknya utk dicuba di rumah.Nak kena cari jgk buku resepi ni utk kegunaan masa depan.

Jul 11, 2013

First Ramadhan at Perlis....2013





Timah Tasoh


Laksa Siam

Buah-buahan ala Siam

Ramadhan Kembali Lagi....


Jul 4, 2013

Apakah Autisme ?

Peka Isyarat Autisma Anak

Suzi bingung dengan sikap anak keduanya, Ismail yang menunjukkan tingkah laku yang aneh. Dia kerap kali marah-marah dan suka menjerit dengan suara yang kuat. Malah pada usia tiga tahun setengah dia masih tidak memahami apa yang dikatakan dan tidak mengendahkan apabila dipanggil. Padahal dia dilahirkan normal cuma apabila dia mula membesar, dia tidak suka dibelai dan dimanjakan. Apa masalah sebenar si kecil ini? Ikuti pandangan Dr.Mastura Badzis, Pensyarah di Institut Pendidikan, Universiti Islam Antarabangsa.
Apakah Autisme?
Adakah anak anda mempunyai simptom yang sama dengan anak Suzi? Jika ya, anak anda mungkin berisiko menghadapi masalah autisme. Mungkin ramai ibu bapa yang kurang arif tentang masalah ini.
“Autisme ialah gangguan psikitrik atau gangguan perkembangan yang mengakibatkan masalah dalam komunikasi sama ada perkembangan bahasa yang lambat atau tidak berkembang. Keadaan ini berkisar mengenai masalah mengaitkan perkataan dengan penuh makna, interaksi sosial dan kesukaran untuk memahami persekitaran. Pengesanan awal mampu menyelamatkan keadaan dan kanak-kanak ini boleh dilatih sekurang-kurangnya untuk menguruskan diri sendiri,” kata Dr Mastura Badzis.
Biasanya, petanda kesihatan anak yang menunjukkan simptom gangguan sama ada secara mental dan fizikal tidak disedari. Misalnya masalah autisme yang boleh dikesan pada peringkat umur 12 bulan hingga tiga tahun namun disebabkan kurang peka, masalah ini gagal dikesan pada peringkat awal dan menyebabkan anak terus terperangkap dengan dunianya dan sukar untuk menjalani kehidupan apabila membesar kelak.
Menurut Dr Mastura, terdapat beberapa kategori autisme iaitu autisme Autistic disorder atau “Klasik” Autisme”, “Sindrom Asperger” atau turut dikenali sebagai “Atypical Autisme” dan Pervasive Developmental Disorder.
 
Peka Akan Simptomnya
Kanak-kanak yang mengalami autisme mempunyai rupa bentuk fizikal yang sama seperti kanak-kanak normal lain. Hal ini menyukarkan masalah ini sukar dikenal pasti kecuali ibu bapa peka akannya simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka.
Antara simptom-simptom autisme ialah:
  • Tidak menunjukkan eye contact
  • Tidak bertindak balas terhadap senyuman
  • Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri seperti menghantukkan kepada ke dinding.
  • Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, malah selesa bermain sendirian.
  • Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang atau mengeluarkan suara ‘robotik’ atau disebut sebagai echolalia. Mereka juga sering mengulang-ulang apa yang diperkatakan dan kerap melentikkan badan apabila dipeluk.
  • Terlalu sensitif, mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti cahaya, bunyi atau pergerakan.
  • Gemar mengibarkan tangan dan memusing-musingkan badan setempat. Malah pada kanak-kanak 18 bulan ke atas, mereka cenderung untuk menggunakan isyarat berbanding perkataan.
  • Sukar untuk mengubah rutin yang mana jika diubah akan mengakibatkan tantrum.
  • Mereka juga sering kali menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.
Apabila ditanya apakah penyakit ini boleh diwarisi secara genetik atau keturunan, Dr Mastura berkata “Penyakit ini diwarisi secara keturunan atau genetik tanpa sebab yang diketahui. Hal ini kerana autisme disebabkan oleh keganjilan pada faktor biologi dan neurologi pada otak mereka. Keadaan tidak normal ini juga boleh disebabkan olah pendedahan kepada persekitaran yang tercemar atau berat semasa lahir yang rendah atau kelahiran pramatang”.
Anakku autisme, apa perlu dilakukan?
“Ibu bapa hanya boleh mengesan tanda-tanda awal melalui senarai semak perkembangan normal kanak-kanak tetapi tidak boleh sewenang-wenangnya mengatakan si manja autistik. Jangan lekas melabelkan si manja mengalami autisme dengan hanya kerana dia menunjukkan beberapa signal autistik. Bawalah si manja mendapatkan pemeriksaan dengan pakar pendengaran untuk memeriksa pendengarannya kerana khuatir mereka pekak. Setelah dikenal pasti tidak pekak, maka bawalah pula berjumpa pakar psikologi klinikal atau pakar psikiatri untuk membuat ujian dan pemantauan sama ada si manja benar-benar menghidap autisme sebelum diberikan rawatan sewajarnya,” ujar Dr Mastura.
Rawatan terapi untuk kanak-kanak autisme hanya boleh dijalankan oleh pakar sahaja. Antara rawatan tersebut ialah Applied Behaviour Analysis yang dilakukan secara bermain atau play theraphy.
Mendekati kanak-kanak Autistik
Kanak-kanak autistik memerlukan penjagaan secara perseorangan atau one-to-one care. Hal ini perlu dilakukan dengan berterusan dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi kerana mereka tidak menghiraukan kewujudan orang lain. Elakkan merenung atau menyentuh si kecil autistik kerana kelakuan ini akan menyebabkan mereka stres. bagi mengasuh dan membimbing, banyakkan menggunakan alat bantuan seperti gambar supaya mereka mudah menterjemahkan. Anda juga boleh memberikan kemahiran sosial melalui teknik berkumpulan, bercerita dan sebagainya.
Gejala autisme boleh diredakan dengan menyediakan persekitaran yang selamat, struktur jadual rutin yang tetap dan suasana yang tenang. Mereka juga perlu diberi peluang untuk merasa apa juga yang ada di persekitaran mereka bertujuan untuk merangsang. Penyakit yang dikenal pasti tidak mempunyai penawar ini akan berkekalan sehingga dewasa. Oleh sebab itu, kepekaan ibu bapa dan pengesanan awal amat diperlukan. Anak-anak autisme boleh diberikan latihan menguruskan diri sendiri adalah langkah yang boleh diambil sebagai persediaan menempuh kedewasaan.
Ibu bapa yang memiliki anak autisme bolehlah mendaftarkan anak ke persatuan atau group support untuk mendapatkan sokongan, bertukar pendapat dan mengatasi ketegangan yang dialami. Menghantar anak ke kelas yang menawarkan pendidikan khas untuk pesakit autisme boleh membantu mereka mengatasi masalah komunikasi dan sosial serta mengurangkan tingkah laku yang tidak sesuai agar mereka mampu menguasai kemahiran untuk hidup apabila dewasa kelak.
 
INFO:
Seramai 10 peratus penghidap autisme dikenal pasti memiliki idiot savant di mana mereka mempunyai kemahiran istimewa di dalam bidang matematik atau komputer, berupaya mengingati fakta, kebolehan dalam bidang muzik dan kesenian. 
(Sumber: Majalah Pa&Ma Januari 2013)

Permata Kurnia di Malaysia ~ 2015

LONDON: Permata Kurnia – to be opened in 2015 in Sentul – will help educate and train about 100 children with mild autism.
The working committee for the Permata Kurnia programme is looking into getting the best technique for its learning and education programme for autistic children.
“It has to be the best method and approach taken and we have to get it right (from the onset),” said Permata Negara patron Datin Seri Rosmah Mansor after visiting the Tree House School in Muswell Hill in London, which is a special school for children aged three to 19 diagnosed with autism.
“I am definitely impressed with what I have seen at the Tree House. We are still in the midst of finding out what is the best technique.
“It can either be an American or British method, or even a combination of both,” she said.
Rosmah had in 2010 visited the Ivymount School in the United States where music is used to help children understand their lessons better.
The Permata Kurnia centre, which is a new programme under Permata Negara, will help teach autistic children and address the problems faced by them.


sumber maklumat dari :http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/07/04/Permata-Kurnia-to-help-kids-with-mild-autism.aspx

Jul 3, 2013

Family Holiday 2013 ~ Hatyai,Thailand


Ni Jebon
Si Enggang

Tempat bg rusa mkn
Juruckp Zoo

3"Q
Cuti sekolah baru2 ni,kami sekeluarga bercuti ke Hatyai,Thailand.Dah lama x bwk anak2 jln jauh sejak 2 thn lps.Kami tido semlm ja di sana...Kami dok di Hadyai Golden Crown Hotel,betul2 tgh bandar Hatyai.Bayarannya cuma 950baht ( RM95 ) tanpa breakfast.Murah jgk la..Selesa...Lps check-in,kami mandi dan relax pastu terus keluar cari tempat yg kami rancang...ICE DOME..Sori pic x da..Still ada dlm memory kamera.

Keesokannya,kami ke Songkhla Zoo.Kami check-out dari hotel pkl 7.30pagi.Senang nk cari lokasi zoo tu sementara hari x panas lg.Akhirnya kami jumpa juga zoo tu setelah jauh berjalan.Kami guna GPS hp ja.. Nasib la betul jln yg diberi siap bg shortcut lg.Hehehehe... Zoo Songkhla ni mcm safari.Boleh bwk masuk kereta sambil tgk binatang.Tiket masuk pn murah.X smpai RM10 pun.Dpt peta utk teroka zoo tu.Kebetulan waktu kami sampai tu,ada persembahan binatang.Dlm zoo ni,ada taman tema air,chalet,restoran dan tapak camping.Perfect klau pegi sini.

Abis teroka satu zoo,kami pun bertolak balik.Kami singgah ke Danok utk beli pulut ayam dan makanan lain.Dlm pkl 7.30ptg,selamatlah kami keluar dari Thailand.Walaupun byk tempat yg x sempat pegi,anak2 seronok dpt bercuti.Lepas ni,kami nk dtg lg.
For shopping pulak!

Apr 22, 2013

Qayyum,Anak Istimewa Kami

Qayyum Absyar..(Kekal Bergembira)..seperti orangnya.Apa pun orang kata tetap tersenyum....Hheheheh..Skrg ni dia dah banyak perubahan berbanding tahun lps.Dulu x ckp sepatah pun...Sekarang siap boleh nyanyi lagi...Dia banyak belajar daripada Qayyim(his little brother) megenai banyak benda.Walaupun adik rajin mengusik abg,Qayyum tetap pertahankan adik dia time kena rotan..Kita lak yg dimarahnya...

Bab mengira,Qayyum dah boleh.Siap tunjuk ngan jari lg.Klau bg keyboard,cakap ja nombor mana,semuanya betul.Bab gadget,lagi Qayyum minat.Dia dah ada his own Tablet.Kalah mak dia...Nasib la kakak ngan adik x mengamuk nk jgk...

Nama sendiri pun dia dh tahu...Aku dok ajar hari2 x kira dimana pn...Aku pun ajar umur dia berapa.Skrg nie,ayat yg dikatakan pun dah panjang.Cuma Qayyum suka ckp terbalik..Cth: Nasi nak! ( Sebenarnya nak nasi! ).Kami la yang rajin perbetul ayat dia tu.....

Ari2 mesti kena tgk movie dlm PC abah dia...Antaranya Car2,Upin Ipin dan Alvin And Chipmunk.Tumpang sekaki join,Qayyim la...Tp Qayyum ni jenis suka tgk sekerat ja lps tu tukar movie lain lak...Pastu tgk balik movie td lak...Naik pening kami dibuatnya....


Semua ujian utk Qayyum,kami dah pegi.Audio test dah lepas.X da masalah about his ear.Speech therapy,so far okay ikut age dia.Tp still x dpt diagnosis samada Autisme atau tidak.Yg tu bt kami kecewa skit.Still pegi speech therapy lg bln 7 ni....   


Apr 8, 2013

Sindrom CARPAL TUNNEL

 * jari aku pun jadi mcm sindrom di bawah.....aduh.....

Sindrom ini berlaku apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit disebabkan terowong di sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.
Terowong berkenaan memberikan laluan dan perlindungan kepada lapan saraf median ke bahagian tangan.
"Tekanan pada saraf median ini akan menyebabkannya tidak berfungsi dengan normal serta menimbulkan rasa sakit dan kebas, seterusnya melemahkan bahagian tangan," katanya.
Simptomnya bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.
RawatanPesakit yang mempunyai simptom Sindrom Tunnel Carpal disarankan menjalani ujian saraf Nerve bagi menentukan sama ada impuls elektrik saraf menjadi perlahan atau tidak.
"Biasanya ujian yang dijalankan pada kedua-dua belah tangan dan selepas itu jika terdapat sindrom berkenaan, rawatan akan dilakukan pada kedua-dua belah tangan.
"Ujiannya yang dijalankan boleh menentukan sama ada kecederaannya parah, sederhana atau ringan.
"Selain itu doktor juga akan memeriksa deria rasa pada jari dan kekuatan otot-otot pada tangan," katanya.
Pesakit yang mendapatkan rawatan perlu memastikan dan memaklumkan doktor tempat di mana simptom dan tanda-tanda Sindrom Carpal Tunnel berlaku sekitar bahagian tangan.

Modified Checklist for Autism in Toddler ( M-CHAT )

The Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT™) is a scientifically validated tool for screening children between 16 and 30 months of age to assess their risk for autism spectrum disorder (ASD). It was developed by neuropsychologists Diana Robins and Deborah Fein and clinical psychologist Marianne Barton.
The American Academy of Pediatrics (AAP) recommends that all children receive autism screening at 18 and 24 months of age, and the M-CHAT is one of the AAP’s recommended tools.

The M-CHAT’s primary goal is to detect as many cases of ASD as possible. Therefore, there is a high false positive rate, meaning that many children who score at risk for ASD will not be diagnosed with ASD. 

Even with the follow-up questions, a significant number of children whose results show risk for ASD will not meet the diagnostic criteria on a more comprehensive evaluation by a specialist. Nonetheless, these children are at risk for a range of developmental disorders and delays and, therefore, should receive further evaluation. Conversely, a child should be referred for further evaluation any time a parent or professional has persistent concerns about autism, even if the child does not show ASD risk on the M-CHAT. If you and/or your physician feel that further screening is needed, you can request a free developmental assessment through your state department of health

p/s :sila refer website ni utk bt checklist - http://www.autismspeaks.org/what-autism/diagnosis/screen-your-child

Apr 2, 2013

Ohh No..."Chicken Pox"

Abis muka kena chicken pox

Sempat lg sengih walaupun sakit.