About Me

Pakej Murah Seoul 2017

Our Location

728 x 90

Follow us on instagram

Apr 22, 2013

Qayyum,Anak Istimewa Kami

Qayyum Absyar..(Kekal Bergembira)..seperti orangnya.Apa pun orang kata tetap tersenyum....Hheheheh..Skrg ni dia dah banyak perubahan berbanding tahun lps.Dulu x ckp sepatah pun...Sekarang siap boleh nyanyi lagi...Dia banyak belajar daripada Qayyim(his little brother) megenai banyak benda.Walaupun adik rajin mengusik abg,Qayyum tetap pertahankan adik dia time kena rotan..Kita lak yg dimarahnya...

Bab mengira,Qayyum dah boleh.Siap tunjuk ngan jari lg.Klau bg keyboard,cakap ja nombor mana,semuanya betul.Bab gadget,lagi Qayyum minat.Dia dah ada his own Tablet.Kalah mak dia...Nasib la kakak ngan adik x mengamuk nk jgk...

Nama sendiri pun dia dh tahu...Aku dok ajar hari2 x kira dimana pn...Aku pun ajar umur dia berapa.Skrg nie,ayat yg dikatakan pun dah panjang.Cuma Qayyum suka ckp terbalik..Cth: Nasi nak! ( Sebenarnya nak nasi! ).Kami la yang rajin perbetul ayat dia tu.....

Ari2 mesti kena tgk movie dlm PC abah dia...Antaranya Car2,Upin Ipin dan Alvin And Chipmunk.Tumpang sekaki join,Qayyim la...Tp Qayyum ni jenis suka tgk sekerat ja lps tu tukar movie lain lak...Pastu tgk balik movie td lak...Naik pening kami dibuatnya....


Semua ujian utk Qayyum,kami dah pegi.Audio test dah lepas.X da masalah about his ear.Speech therapy,so far okay ikut age dia.Tp still x dpt diagnosis samada Autisme atau tidak.Yg tu bt kami kecewa skit.Still pegi speech therapy lg bln 7 ni....   


Apr 8, 2013

Sindrom CARPAL TUNNEL

 * jari aku pun jadi mcm sindrom di bawah.....aduh.....

Sindrom ini berlaku apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit disebabkan terowong di sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.
Terowong berkenaan memberikan laluan dan perlindungan kepada lapan saraf median ke bahagian tangan.
"Tekanan pada saraf median ini akan menyebabkannya tidak berfungsi dengan normal serta menimbulkan rasa sakit dan kebas, seterusnya melemahkan bahagian tangan," katanya.
Simptomnya bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.
RawatanPesakit yang mempunyai simptom Sindrom Tunnel Carpal disarankan menjalani ujian saraf Nerve bagi menentukan sama ada impuls elektrik saraf menjadi perlahan atau tidak.
"Biasanya ujian yang dijalankan pada kedua-dua belah tangan dan selepas itu jika terdapat sindrom berkenaan, rawatan akan dilakukan pada kedua-dua belah tangan.
"Ujiannya yang dijalankan boleh menentukan sama ada kecederaannya parah, sederhana atau ringan.
"Selain itu doktor juga akan memeriksa deria rasa pada jari dan kekuatan otot-otot pada tangan," katanya.
Pesakit yang mendapatkan rawatan perlu memastikan dan memaklumkan doktor tempat di mana simptom dan tanda-tanda Sindrom Carpal Tunnel berlaku sekitar bahagian tangan.

Modified Checklist for Autism in Toddler ( M-CHAT )

The Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT™) is a scientifically validated tool for screening children between 16 and 30 months of age to assess their risk for autism spectrum disorder (ASD). It was developed by neuropsychologists Diana Robins and Deborah Fein and clinical psychologist Marianne Barton.
The American Academy of Pediatrics (AAP) recommends that all children receive autism screening at 18 and 24 months of age, and the M-CHAT is one of the AAP’s recommended tools.

The M-CHAT’s primary goal is to detect as many cases of ASD as possible. Therefore, there is a high false positive rate, meaning that many children who score at risk for ASD will not be diagnosed with ASD. 

Even with the follow-up questions, a significant number of children whose results show risk for ASD will not meet the diagnostic criteria on a more comprehensive evaluation by a specialist. Nonetheless, these children are at risk for a range of developmental disorders and delays and, therefore, should receive further evaluation. Conversely, a child should be referred for further evaluation any time a parent or professional has persistent concerns about autism, even if the child does not show ASD risk on the M-CHAT. If you and/or your physician feel that further screening is needed, you can request a free developmental assessment through your state department of health

p/s :sila refer website ni utk bt checklist - http://www.autismspeaks.org/what-autism/diagnosis/screen-your-child

Apr 2, 2013

Ohh No..."Chicken Pox"

Abis muka kena chicken pox

Sempat lg sengih walaupun sakit.